Executare acostament
Încă un rol important în domeniul construcțiilor de drumuri are și executarea și construirea acostamentelor. La metoda traditională materialul este descărcat cu mașini care basculează lateral in grămezi mai mici. Așternerea materialului se face manual sau cu ajutorul unui greder. Așternerea acostamentului manual necesită un timp indelungat. Așternerea cu greder este mai rapidă dar dezavantajul este că in timpul așternerii materialul murdărește carosabilul și foarte frecvent deteriorează suprafața asfaltului proaspăt turnat.
Așternerea acostamentului
Metoda se execută cu un utilaj de așternere care nu este un utilaj produs în serie ci este un finisor modificat special pentru aceste tipuri de lucrări. Din cupa finisorului, printr-o bandă transportoare, materialul ajunge lângă utilaj, in acostament. Grinda de așternere răspândește materialul în lățime variabilă între 75-300 cm, iar grosimea depinde numai de prescripțiile referitoare la compactare. Cu această metodă se poate răspândi 4 mc de material pe minut, ceea ce inseamna 1500 mc de materaial într-o zi, adică este de trei-patru ori mai rapid. Avantajul tehnologiei este și faptul că nu avem pierderi de material ca în cazul utilizării autogrederului , fiindcă plăcile laterale ale grinzii de așternere impedică alunecarea materialului de pe rambleu.
Lărgire de drum cu finisorul de acostament
Grinda de așternere a finisorului poate fi largită până la 3 m ceea ce inseamna că este potrivit si pentru lărgire de drum. Cu metoda tradiționala materialul poate fi așternut între 40-50 cm adâncime cu ajutorul autogrederului. La lărgire de drum utilajul avansează pe marginea exterioara a carosbilului și în acest fel, poate menține constant panta laterală si adâncimea de așternere.
Tipuri de pamant:
- Umplutura de balast
- Strat permeabil
- Strat de piatra sparta
- Strat de balast stabilizat
- Straturi de asfalt (cu exceptia stratului de uzura)
Gradul de compactare a materialului așternut depinde de grosimea si latimea stratului de material cu care urmează să fie umplut. Pentru compactare se poate folosi placa vibratoare, cilindru pentru acostamente, cilindru compactor tandem, sau cilindru terasamente. Compactarea se efectueaza pana la realizarea gradului de compactare necesar. (de obicei 93-95%)