Talaj kezelés

 Ennek során a termett talajt, vagy a közeli anyagnyerőhelyről behordott anyagot lehet hasznosítani úgy, hogy megfelelő kötőanyaggal annak tulajdonságait megjavítva teljesíteni tudja a földműanyagokra vonatkozó előírásokat, továbbá az így megépített réteg teherbírása megnövekedjen és rövid távon alkalmas legyen a minél hamarabbi továbbépítésre. Közepes és hosszabb távon pedig az így elkészült réteg mechanikai teljesítő képessége, fagyállósága, vízállósága is jelentősen javul.

Az eljárás nagyszerűen alkalmazható utak, autópályák, parkolók, ipari- és kereskedelmi létesítmények, logisztikai központok építésénél, bővítésénél. A legcélravezetőbb és leggazdaságosabb megoldás, ha már a tervezési stádiumban a talajmechanikai szakvéleménnyel párhuzamosan készül a stabilizáció tervezése és az így kapott eredményeket a pályaszerkezet, vagy az ipari padló méretezésénél már figyelembe lehet venni. Ez jelentősen csökkentheti a beruházási költségeket.

Sokszor csak a kivitelezés, a földműépítés idején merül fel a talajkezelés szükségessége elsősorban a mostoha időjárási viszonyok, vagy a talaj állapotában, nedvességtartalmában bekövetkezett előre nem látható, vagy nem várt negatív változások miatt. Ilyenkor szinte az egyetlen megoldás a talaj helyszíni javítása, mert ennek legkisebb a költsége és ez növeli meg legkevésbé az átfutási időt.