Meleg remix

A géplánc

2 db "HM 4500" burkolat előmelegítő gép
1 db "Remixer 4500" helyszíni újrahasznosító gép
Burkolat fajtájától, vastagságtól függően vibro-, gumi- vagy kombi- hengerek

 

A Meleg Remix eljárások típusai 

 

ADMIX, olyan helyszíni melegremix technológia, amely többfunkciós célgéppel, a külön egységekként a géplánchoz csatolt berendezésekkel a felmelegített aszfalt kopóréteget (vagy a kopóréteg hideg lemarását követően meghagyott réteget, vagy annak felső részét) melegen marja fel, a felmart aszfaltot szükség szerinti mennyiségű új aszfalt hozzáadásával a gép keverőegysége megkeveri, majd a gép beépítő egységével elteríti, előtömörítetten beépíti. A réteget a szokásos módon hengerekkel tömörítik. 

 

REMIX PLUSZ, olyan helyszíni melegremix technológia, amely többfunkciós célgépe a felmelegített aszfalt kopóréteget (vagy a kopóréteg hideg lemarását követően meghagyott réteget, vagy annak felső részét) melegen marja fel, a felmart aszfaltot (szükség szerint új bitumen, vagy zúzottkő hozzáadásával) a gép keverőjében megkeveri, majd a gép első beépítő egységével, elteríti. A remixerhez szállított és a fogadógaratba ürített új kopóréteg aszfaltját a gép egy menetben a második beépítő egység segítségével a remixelt réteg fölé teríti és a két réteget együttesen előtömöríti, illetve szokásos módon hengerekkel tovább tömörítik. Az eljárás a forrót a forróhoz elven alapul, ezért a (Plusz-ként épített) új kopóréteg beépítési vastagsága kisebb lehet, mint a kopórétegnek az adott típusra egyébként előírt minimális rétegvastagsága. Az eljárással készített aszfaltrétegek, azaz a két réteg együttes vastagsága jellemzően 4-6 cm. 

 

RESHAPE, olyan helyszíni melegremix technológia, amely többfunkciós célgéppel, a külön egységekként a géplánchoz csatolt berendezésekkel előzőleg felmelegített aszfalt kopóréteget melegen felmarja, majd a felmart aszfaltot a gép  keverőegysége átkeveri és a gép beépítő egysége elteríti, előtömörítetten beépíti. A réteget a szokásos módon hengerekkel tömörítik. A felmart aszfalthoz esetlegesen csak bitumen vagy rejuvenátor adagolása történhet minimális mennyiségben. 

 

A remix eljárások előnyei 

 

  • a forgalmat csak korlátozottan zavarja,
  • a régi burkolatfelület és a ráfektetett új vékony kopóréteg között jó összekötöttséget  biztosít,
  • nagy egybefüggő felületeken tömegesen  jelentkező felületi hibák (gyűrődések, nyomvályúk, felületi egyenetlenségek, repedések, leromlott  csúszásellenállás, korrodált és elöregedett felületek) előnyös javítási lehetősége,
  • javítja a burkolatfelület utazáskényelmi és közlekedés-biztonsági tulajdonságait,
  • javítja a burkolatnak a  vízbehatolás és olvadási károkkal szembeni ellenállását.